Bosna da nerede neler yenir?
Begova Çorbası
Boşnakların en ünlü çorbasıdır. Tavuk eti ve tavuk suyundan yapılır. İçerisine patates,
havuç ve bamya katılır. Krema ve unla kavrularak yapılır.
Cevapi:
Bosna Hersek’in en bilinen yöresel yemeğidir. Kıymadan yapılır. Izgara edilmiş köfte
ekmek, yoğurt ve kimi zaman sebze çeşitleri ile sunulur. En meşhurları Başçarşı’da bulunur.
Boşnak Böreği:
Bosna nın simgesi olan ve boşnakların çok güzel yaptığı börek.Trileçe:
Bosna Hersek’in en popüler tatlılarından biridir. Üç çeşit sütün kullanıldığı bu tatlı türünde kek ve özel olarak hazırlanmış krema kullanılır.Jagnjetina(kuzu çevirme):
Cevapi:
Bosna Hersek’in en bilinen yöresel yemeğidir. Kıymadan yapılır. Izgara edilmiş köfte
ekmek, yoğurt ve kimi zaman sebze çeşitleri ile sunulur. En meşhurları Başçarşı’da bulunur.
• Pita:
Yöresel Saraybosna yemeklerinin en popüler olanlarındandır. Bir hamur işi çeşidi olan pita içerisine peynir,ıspanak, patates, bal kabağı gibi farklı malzemeler konulabilir. Yuvarlak ya da düz şekilde hazırlanır. Yanında
ayran içilmesi tavsiye edilir.
• Klepe:
İtalyan ravolisine benzeyen bir yemektir. Eskiden fakir ailelerin ana yemeği olarak bilinse de günümüzde yöresel lezzetler arasına girmiş ve popüler olmuş bir yemek çeşididir. Küçük hamur işi parçalarının kıyma, soğan, tuz ve biber harcı ile doldurulması ile hazırlanmaktadır. Servis edilirken tercihe göre üstüne sarımsaklı yoğurt da konulabilmektedir.
• Soğan Dolma:
Dolma ve sarma çeşitleri Saraybosna’da sık sık görülebilecek yemek çeşitlerindendir. Buraya özgü olanı ise soğan dolmasıdır. Soğan tadından hoşlanmıyorsanız bile bu yöresel lezzeti tatmanızda fayda vardır. Genellikle yoğurt ile servis edilmektedir
.
• Bosanski Lonac:
Zengin içeriği ve lezzetli tadı ile bilinen bir yemek çeşididir. Et ve farklı sebze çeşitleri ile hazırlanır. Kullanılan sebze çeşitleri arasında karnabahar, patates, domates, havuç, maydanoz, sarımsak ve biber vardır. Pişirme sürecinde içerisine 1 -2 kaşık beyaz şarap eklenmektedir. Orijinalinde seramik bir kapta büyük büyük doğranmış et ve sebzeler yaklaşık 3 – 4 saat pişirilir.
• Filovana Paprika (Biber Dolması):
Pirinç ve dolmalık biber ile hazırlanan bir yemektir. Harcı domates, biber, yumurta, baharat, kıyma gibi şeylerle çeşitlendirilir. Ekmek ya da patates püresi ile servis edilir. Ayrıca yanında yoğurt ve salata da sunulur.
• Sarma:
Türk yemeği olarak bilinen yaprak sarmasıdır. Harcı pirinç, domates, soğan, baharat çeşitleri ile lezzetlendirilir. Sıcak servis edilmesi tercih edilen sarmanın yanında yoğurt da sunulur. Sarmanın ekşi olanının makbul olduğu düşünülür.
• Sis Cevap (Şiş Köfte):
Ünlü Cevabi yemeğinin şişte hazırlanan halidir. Soğan ve baharatlar ile hazırlanan kıymanın şişte pişirilmesi ile yapılır. Yanında pilav ya da patates ile servis edilir.
•Duvec:
Sebze yahnisidir. Güvece benzer bir yemek çeşididir..
•Livno Peyniri:
Livno kasabasında yapılan sarı bir peynir çeşididir.
•Pavlaka:
Creme Fraiche’ye benzer ekşi kremamsı bir peynir türüdür.
•Breskvica:
Şeftali benzeri bir kurabiyedir.
•Hurmasica:
Tatlı bir şurup ile hazırlanan hurma tatlısıdır.
•Sampita:
Marshmallow benzeri, dolgulu bir hamur işi tatlısıdır.
Kaynaklar
- http://www.enuygun.com/galeri/saraybosna-da-ne-yenir-ne-icilir/9
- http://www.trakyagezi.com/trakya-mutfagi/hamur-isleri/81-pita-bosnak-boregi-.html
- http://gezimanya.com/bosna-hersek
- http://bosnahersekgezisi.blogspot.com.tr/2010/07/bosnak-boregi-burek.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder